Pukkelpop: het eerste grote Belgische festival dat dankzij Blauwe Diesel een duurzame stap vooruit zet

Pukkelpop, al jaren een pionier op het gebied van duurzaamheid, maakt dit jaar een baanbrekende stap door als eerste grote festival in België alle generatoren, heftrucks en terreinbuggy’s volledig te laten draaien op Blauwe Diesel 100. Deze vloeibare brandstof is een aanzienlijk duurzamer alternatief en zorgt voor een CO2-reductie tot 90% ten opzichte van traditionele vloeibare brandstoffen. Driekwart van de ecologische voetafdruk bij festivals is afkomstig van generatoren, wat deze overstap extra betekenisvol maakt.

Tom Lambert, CEO van leverancier Comfort Energy, zegt hierover: "We zijn enorm trots dat Pukkelpop, een festival zo dicht bij ons hoofdkantoor, als eerste in België de overstap maakt naar Blauwe Diesel. Festivals zoals Pukkelpop, die een tijdelijke op- en afbouw kennen, zijn genoodzaakt om te werken met mobiele energiebronnen. In deze context zijn generatoren een veel gebruikte en gemakkelijke oplossing vanwege hun flexibiliteit en betrouwbaarheid. Door de overstap naar Blauwe Diesel kunnen deze festivals nu ook op het gebied van energievoorziening een aanzienlijke stap zetten naar meer duurzaamheid."

WAT IS BLAUWE DIESEL?
Blauwe Diesel is een duurzamere vloeibare brandstof die bestaat uit een combinatie van hoogwaardige diesel en Hydrotreated Vegetable Oil (HVO). HVO is een synthetische brandstof gemaakt van plantenolie uit restafval en behandeld met waterstof. Deze brandstof is geschikt voor alle dieselmotoren. Blauwe Diesel biedt gebruikers van generatoren de kans om stapsgewijs te evolueren naar een lagere impact. Blauwe Diesel is daarom beschikbaar in de varianten 10%, 20%, 30% en 100% HVO. Hoe hoger het HVO-percentage, hoe duurzamer je keuze.

DUURZAAMHEID BIJ PUKKELPOP
Frederik Luyten, woordvoerder van Pukkelpop, voegt toe: “Pukkelpop is al jaren bezig met duurzaamheid. Over Baraque Futur, de duurzame, experimentele festivalzone met energieopwekkende dansvloer, insectenburgers, ecobier, etc. wordt nog altijd gesproken en dat is ondertussen al bijna 10 jaar geleden. Net zoals de GEM-tower, een innovatieve energietoren van maar liefst 21 meter die we in 2019 plaatsten samen met de Technische Universiteit Eindhoven en waarmee een volledige camping van duurzaam opgewekte stroom werd voorzien. We hebben ooit ook 5000 Pukkelpopsleutelhangers gemaakt van gerecyclede bierbekers. Jaarlijks is er ons geavanceerd afvalbeheerprogramma, de promotie van gratis openbaar vervoer en fietsmobiliteit onder festivalgangers, ophaling van niet bederfbaar voedsel door de Voedselbank en ga zo maar door. Dit jaar maken we opnieuw een sterke stap richting duurzaamheid door over te schakelen naar Blauwe Diesel 100.” 

Met deze overstap streeft Pukkelpop ernaar zijn uitstoot van CO2 met 375 ton te verminderen over de hele keten. Dit staat gelijk aan één persoon die 1.972 vluchten tussen Brussel en Athene maakt of 4.750.000 kilometer rijdt in een auto met traditionele brandstoffen. 

Frederik Luyten: “Ook festivals kunnen een belangrijke rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Met de introductie van Blauwe Diesel 100 bewijst Pukkelpop dat duurzaamheid en grootschalige evenementen hand in hand kunnen gaan. En als bezoeker is het natuurlijk fijn om te weten dat je deelneemt aan een evenement dat duurzaamheid hoog in het vaandel draagt.”